понеділок, 25 січня 2016 р.

Сила тяжінн. Вага. Невагомість

             Камінь, випущений з руки, падає на Землю; м’яч, кинутий горизонтально, рухається по кривій лінії в напрямку до Землі; ракета, запущена з Землі, обертається навколо неї. У всіх цих випадках спостерігається взаємодія тіл із Землею.
          Земля притягує до себе всі тіла: людей, воду морів, океанів та рік, будинки, Місяць і Сонце. Але й ці тіла притягують до себе Землю. Взаємне притягання всіх тіл Всесвіту називають всесвітнім тяжінням. Для людей найбільше значення має сила притягання тіл до планети, на якій ми живемо.
          Сила, з якою Земля притягує до себе всі тіла, називається силою тяжіння. Сила тяжіння завжди спрямована до центру Землі.
         На досліді встановлено, що сила тяжіння прямо пропорційна масі тіла.

 

Сила тяжіння визначається за формулою:

,

де - маса тіла,

- коефіцієнт пропорційності; .





Вага тіла — це сила, з якою тіло внаслідок його притягання до Землі діє на опору або підвіс. Сила реакції опори — сила дії опори або підвісу на тіло. Якщо тіло знаходиться у спокою, то вага тіла чисельно дорівнює силі тяжіння. Але не можна забувати про різницю між силою тяжіння і вагою тіла: сила тяжіння — це гравітаційна сила, прикладена до тіла; вага тіла — це сила пружності, прикладена до опори.


        Якщо тіла знаходяться у стані спокою або рухаються рівномірно і прямолінійно, то




Висновок: якщо тіло знаходиться в спокої або рухається прямолінійно і рівномірно по вертикалі, то .


Якщо опора похила, то вага тіла на неї .

Вага тіла не завжди дорівнює силі тяжіння. При русі тіла його вага може зменшуватися або збільшуватися.

Невагомість — стан тіла, при якому воно рухається тільки під дією сили тяжіння. Найвідомішим прикладом невагомості є невагомість в умовах космічного корабля.





Стан невагомості зовсім не рідкісний для людей. У такому стані знаходиться стрибун із моменту відриву від землі і до моменту приземлення; плавець, який стрибає з вишки тощо.

Відео НЕВАГОМ
ІСТЬ

Немає коментарів:

Дописати коментар